Stomatologija

Ustna higiena

Tako kot pri ljudeh, je tudi pri hišnih živalih ustna higiena izredno pomembna. Lastniki temu še vedno posvečajo vse premalo pozornosti, saj velja prepričanje, da pri živalih to ni potrebno.

Vsekakor je najpomembnejša preventiva, s katero lahko preprečimo veliko morebitnih kasnejših zapletov. Navajanje psa na ustrezno prehrano in priboljške, ustrezne igrače ter ustrezna ustna higiena – vsakodnevno ščetkanje -, so načini, s katerimi lahko lastniki že sami preprečijo oz. upočasnijo nastajanje zobnih oblog in različnih oblik parodontalne bolezni.

Najpogostejši posegi, ki jih opravljamo so zdravljenje parodontalne bolezni, odstranjevanje trdih zobnih oblog, poliranje, izdiranje ter zapolnjevanje kavitet zob ter operacije zlomov in poškodb čeljusti.

Vsi stomatološki posegi se opravljajo v splošni inhalacijski anesteziji, zato se pred posegom že skoraj rutinsko pregleduje tudi kri, da se lahko izvaja ustrezna anestezija in določi ustrezna pooperativna terapija. Na začetku vsakega zdravljenja zob, pa se najprej pregleda stanje vseh zob v ustni votlini.

Na kliniki imamo na voljo 2 rentgenska aparata za vizualizacijo zobnih obolenj, analizatorja krvi za hematološke in biokemijske preiskave, visokofrekvenčni ultrazvočni aparat za odstranjevanje zobnih oblog in turbinski vrtalnik z vodnim hlajenjem za pripravo kavitet zob za polnjenje s kompozitnimi materiali ter ultravijolčni svetilki za polimerizacijo dentalnih kompozitnih materialov.