Članki

Korekcija parkljev pri pregledu

Povečano mlečno proizvodnjo spremljajo številne spremembe na področju prehrane in bivanja živali.

Zaradi zmanjšane odpornosti visoko proizvodnih živali, nepravilno sestavljenih obrokov hrane in neprimernih pogojev v hlevu in izven njega, se problemi stopnjujejo. 

Prepletenosti vseh dejavnikov močno vpliva na živali tako, da šepanje, skupaj s plodnostnimi motnjami in mastitisom predstavlja večino zdravstvenih težav v hlevu. Funkcionalna korekcija parkljev moramo opraviti v skladu z okoljem v katerem živijo živali.

Opravljamo jo glede na sestavo in obliko tal v hlevu, higieno, gostoto živali na bivalni površini, proizvodnjo, ter sestavo in dolžino pohodnih poti na pašo. Vse to postaja iz dneva v dan bolj pomembno. Korekcijo opravimo tako, da je razporeditev teže na podplatu parklja enakomerna in enakomerno razdeljena med vse parklje. 

Rast in obraba roževine parkljev je v naravnem okolju v ravnotežju. V hlevskem okolju pa opazimo, da se to ravnovesje poruši. Praviloma je rast malenkost hitrejša, kot obraba, rezultat pa so dolgi in stanjšani parklji. 

V naravnem okolju je razmerje med rastjo in obrabo približno 1-2mm na mesec v korist rasti. Rast je odvisna od vremenskih pogojev in tipa roževine. Roževina podplata in stene parklja se obrablja in odmira, zato v naravi opazimo, da je notranji del parklja izdolben, nosilni robovi pa razširjeni. 

V hlevu je prirast roževine mnogo večji, tja do 5mm na mesec, odvisno od površine tal, higiene, vlažnosti in prehrane.

Zanimivo je, da je obraba večja v hlevu, kot v naravnem okolju, a je tudi rast mnogo hitrejša. Vse to pripelje do postopnega preraščanja parklja. Najpogosteje raste zunanji parkelj zadnje noge bistveno hitreje kot ostali, , kar pripelje do preobremenjevanja zadnjega zunanjega parklja. 

Tukaj se pojavlja 90% vseh sprememb, ki povzročajo šepanje. Zaključimo lahko, da način vhlevitve, trdnost in pohodnost talnih površin ter prisotnost drugih bolezni odreja pogostost funkcionalne korekcije ( 2-3 krat letno ), ki preprečuje nastanek šepavosti.