Prehrana in nega

Psi

Prehrana:

Ko mladič preneha sesati materino mleko, ga lahko začnemo hraniti s hrano za mladičke. Človeška hrana za psa ni primerna. Od začetka naj dobi štiri obroke na dan, nato pa tri. Sredi obdobja rasti, ki traja približno 1 leto naj dobiva le še dva obroka dnevno, hranjenje pa mora biti prilagojeno tudi pasmi.

Ko boste mladička prvič pripeljali v njegov novi dom, mu ne spremenite hrane ampak ga od začetka hranite z isto hrano, ki je je že vajen, nato pa z mešanjem počasi preidete na hrano, ki jo želite krmiti.

Nega:

Pes družabno bitje, ki mora biti v stiku z drugimi živimi bitji in mora raziskovati okolje, zato so sprehodi tako pomembni za njegov razvoj, morajo pa biti prilagojeni starosti in pasmi-mlajše živali potrebujejo več krajših sprehodov.

Dlako psa je potrebno krtačiti, tudi pri kratkodlakih pasmah vsaj 1x tedensko. Kopanje pa naj bo omejeno na nekajkrat letno.

Zobe mu čistite redno, že mladičku, tako pogosto kot sebi. Občasno se lahko uporablja tudi hrana namenjena za čiščenje zob, ki ščetkanja žal ne more nadomestiti.

Čistite mu ušesa - navadno so dovolj tedenski intervali. Za to so na voljo različni pripravki, vedno pa vam bomo svetovali in kako in s čem boste dosegli najboljše rezultate.

Psa dobro opazujte, dnevno preverite blazinice, kremplje, koliko je pojedel, popil, je šel na blato ali ne, kolikokrat je uriniral in kakšen je urin. Če boste opazili kakšne spremembe se oglasite v ambulanti, da skupaj poiščemo vzrok.

Mačke

Prehrana:

Hrana mora zadostiti vsem potrebam za razvoj mačke in se razlikuje glede na starost, velikost in okolje v katerem muca biva.  Po skotitvi mladič sesa do starosti vsaj 5 tednov in šele po 7 tednih je prebavni trakt pripravljen na hrano za mladičke.

Tudi po prihodu v novi dom odsvetujemo nenadne spremembev prehrani. Po sterilizaciji se energetske potrebe mačke občutno zmanjšajo, medtem ko se njen tek poveča. Mačke se hranijo v več manjših obrokih in morajo zato imeti vedno na voljo svežo hrano in vodo, pozorni pa moramo biti na količino zaužite hrane v dnevu.

Nega:

Ko mladič prispe v novi dom, mora biti vzdušje mirno in ga namestimo v zavarovano-omejeno okolje. V prostoru mora imeti v ločenih posodah na voljo tudi vodo in hrano, stranišče pa postavljeno čim dlje stran.

Prvi nakup naj bo transportna torba, drugi pa praskalnik, da bo lahko zadovoljil potrebo po brušenju krempljev.

Čeprav so mačke zelo čiste živali, morate redno skrbeti za njihovo higieno in jih s tem ohranjati pri dobrem zdravju. Lepo negovano dlako dosežete z rednim krtačenjem in odstranjevanjem mrtve dlake, pri dolgodlakih je to vsakodnevno. Umivajte jim oči in uhlje ter če je potrebno tudi strižite kremplje- ko boste muco pripeljali na pregled in cepljenje vam to lahko tudi pokažemo. Tudi muce se lahko kopajo, vendar je potrebno to početi zelo mirno in nežno.

Če opazite kakršnokoli spremembo zunanjega videza ali vedenja, se oglasite pri nas, da bomo pravočasno ugotovili vzrok spremembi.