Članki

Ali so vaše krave breje?

Pri kravah ugotavljamo brejost z ultrazvočnimi (UZ) preiskavami, hormonskimi testi v mleku in krvi ter z manuelno palpacijo.

UZ preiskava je varna, neinvazivna metoda, ki jo lahko delamo že po 16.dnevu brejosti, vendar je zanesljivost tako zgodnjega odkrivanja majhna zaradi zgodnje embrionalne smrtnosti. Po 4 tednih pri kravah in po 25. dnevu pri telicah pa je zanesljivost rezultata že 95%. 

Med 19. in 23. dnem pa lahko opravimo kontrolo hormonov (progestorona v mleku, katerega vrednost je povišana in glikoproteinov iz krvi).

Kontrola brejosti s t.i. klasično metodo, ki se opravlja po petem ali šestem tednu po osemenitvi. To je pregled z roko skozi zadnje črevo in je najpogosteje uporabljena metoda predvsem v ekstenzivnih rejah. Ta metoda je tehnično dokaj enostavna, vendar zahteva dosti izkušenj in znanja o razvoju plodu in spremembah na rodilih.Za uspešen pregled mora pregledovalec najprej biti seznanjen z točnim datumom osemenitve in točno identifikacijo živali. Samo tako bo lahko dobro opravil pregled, ker bodo najdene spremembe v rodilih odgovarjale znanim podatkom o osemenitvi. Pomembni so tudi podatki o obnašanju živali ob pričakovanih datumih gonitve, opazovanju izcedka iz nožnice, kakšne krvavitve ipd.

Z zgodnjim odkrivanjem brejosti zaznamo, pregonitve brez zunanjih znakov gonitve, ob katerih lastnik misli, da je žival breja. S tem preprečimo, da krava ne stoji v hlevu „prazna“ ter vse težave, ki se pri takih živalih pojavijo (upadanje mlečnosti, izčrpana mlečna žleza zaradi pozne presušitve, dolgo čakanje na „novo“ tele).

Z UZ pregledom pa ne odkrivamo samo brejosti, temveč odkrijemo mnoge reprodukcijske težave (ciste različnega izvora, napake na jajčnikih, endometritis, urovagina in drugo), ki jih lahko nato zdravimo.