Članki

MZ Vet - 15 let

Decembra 1997 smo odprli veterinarsko ambulanto s tremi zaposlenimi. 

Od začetka smo s strokovnostjo, prizadevnostjo in entuzijazmom širili strokovno področje dela in večali območja.

Naše geslo je bilo „ Zmaga ne pride sama od sebe – prihajamo ji naproti“. To geslo še vedno velja. Nato tako kot je raslo delo oziroma kot smo širili dejavnost, tako smo na novo zaposlovali. Že drugo leto nas je bilo pet redno zaposlenih in trije pripravniki. V letošnjem letu smo pristali na številki deset redno zaposlenih, od tega šest doktorjev veterinarske medicine (dva magistra znanosti).

Ob prvi obletnici sem zapisal „ Leto je minilo, kot bi pihnil“, pa še močneje in hitreje je pihalo naslednja leta in v hipu smo prispeli do desetega jubileja.

Kaj naj zapišemo ob tem?! Mnogi poznate našo dejavnost in nas. 

Moram pa poudariti, da smo ob rasti števila zaposlenih intenzivno delali na strokovnem področju in se redno izobraževali. Postopoma smo kupovali sodobno opremo in aparate. Nabavili smo RTG aparat, ultrazvočni aparat, kupili endoskope, aparat za brušenje in korekcijo zob pri konjih, opremili laboratorij z mikroskopi, krvnim analizatorjem in aparatom za biokemijske preiskave krvi. Z opremo in znanjem nudimo kompletno uslugo tako v ambulanti hišnim ljubljenčkom, kot tudi velikim živalim na terenu. Za govedo je pomembna ultrazvočna diagnostika (prenosni UZ) brejosti in odkrivanje reprodukcijskih motenj ter biokemijske analize krvi. Pri konjih pa je UZ nujen ne le za reprodukcijo, ampak tudi za preiskave tetiv in drugih tkiv ter prenosni RTG aparat za diagnostiko okvar na gibalih. 

Vendar je vsa ta oprema premalo, saj mora biti ob aparatu človek, visoko usposobljen strokovnjak, ki ve, kaj dela. Imamo tri odlične veterinarje, ki se v ambulanti ukvarjajo z malimi živalmi. Vsak širi in poglablja svoja znanja za določeno področje dela - interno medicino, trdo kirurgijo (kosti), področje zobozdravstva... Bili smo prva zasebna veterinarska ustanova v Sloveniji, ki se ukvarja z diagnostiko (citološko in histološko) in terapijo (kemoterapijo, onkološko kirurgijo) rakastih obolenj pri živalih. Področje obolenj, bolezni in poškodb konj pokriva specialistka za konje s specializacijo v tujini. Že od vsega začetka pa imamo veterinarje, ki pokrivajo preventivno in kurativno zdravstveno varstvo in reprodukcijo prašičev in goveda. 

Vsa ta tehnična oprema, prostori in predvsem kadrovski potencial pa so nam omogočili, da smo lahko zahtevali verifikacijo za organizacijsko obliko VETERINARSKA KLINIKA, kar smo postali z Odločbo Veterinarske zbornice 13.11.2006. 

Našteto nas ne uspava temveč zavezuje za uspešno strokovno delo in vlaganje v razvoj tudi v prihodnje.