Članki

Vroče počitnice

V poletnem času, ko nam misli vse pogosteje uhajajo v lepše kraje, se nam poraja tudi vprašanje, kam z našim ljubljenčkom. Želimo ga imeti ob sebi tudi na dopustu, vendar nas begajo mnoge stvari kot npr.: ne vemo kako bo med vožnjo z avtomobilom, ali bo smel z nami v hotel, kako bo prenašal hudo vročino, pa navsezadnje tudi kaj potrebujemo za prehod meje.

Zaradi vsega tega se mnogi odločijo, da pustijo svoje ljubljenčke kar doma, v oskrbi sorodnikov, znancev, nekateri pa jih dajo v "pasje" hotele . Pri nas je pasjih hotelov kar nekaj na razpolago, vendar se je potrebno odločiti za takega, ki nam in našem ljubljenčku najbolj ustreza, tako karakterno, kot morebiti tudi zdravstveno.

Kadar naši ljubljenčki potujejo z nami, je dobro vedeti na kaj vse moramo biti pozorni.

Žival mora biti pravočasno cepljena vsaj proti steklini, ker tako narekuje zakon. Zelo priporočljivo pa je tudi, da se opravi preventivno cepljenje proti nalezljivim boleznim, saj nikoli ne vemo s kom in s čim bo prišel v stik naš ljubljenček v času počitnikovanja. V primeru, da letujemo izven meja Slovenije, se je pred odhodom dobro pozanimati o razmerah glede nalezljivih bolezni v gostujoči državi. Tako so npr. v Istri zelo razširjene srčne gliste, ki se prenašajo preko vbodov komarjev. Obstajajo preparati, s katerimi lahko pravočasno zaščitimo naše ljubljenčke, vendar se je o tem najboljše pogovoriti z vašim veterinarjem.

Pred odhodom v tujino se je z živaljo dan ali dva pred prehodom meje priporočljivo oglasiti v veterinarski kliniki, kjer se opravi pregled in potrdi rubrika v potnem listu o zdravstvenem stanju živali, s čimer se izognete morebitnim dodatnim zapletom na mejnem prehodu.

Poleg tega administrativnega dela, pa je še mnogo drugih stvari, ki so bolj pomembne. Ljubljenčku je potrebno zagotoviti ustrezen prostor v prevoznem sredstvu, da ni preveč utesnjen, da ima dovolj prostora in svežega zraka, kar pa je včasih prava umetnost ob gori prtljage. Seveda pa moramo paziti tudi na to, da nas žival ne ovira med vožnjo, kar je lahko zelo nevarno. Tako se priporoča uporaba transportnih košar in varnostnih pasov za živali, vsekakor pa se naj ljubljenček ne giblje prosto po avtomobilu.

Kadar potujemo je najbolje, da je žival tešča, ker je tako manj možnosti, da bo bruhala; poskrbeti pa moramo, da ima v rednih časovnih razmikih na razpolago dovolj pitne vode. Med vožnjo se moramo tako večkrat ustaviti, ljubljenčka napojiti, mu omogočiti, da se sprehodi, razgiba, opravi potrebo itd..

Pred vročino lahko žival zaščitimo z mokro brisačo, ki jo razprostremo preko košare in deluje kot naravna klimatska naprava. Ljubljenčkov nikoli ne puščamo samih v zaprtih in razgretih jeklenih konjičkih, saj vse prehitro pride do hudega telesnega pregretja in v najhujšem primeru lahko tudi do pogina.

Poskrbimo, da bodo skupne počitnice prijetne.