Članki

Ustna higiena

Tako kot pri ljudeh, je tudi pri hišnih živalih ustna higiena izredno pomembna. Lastniki temu še vedno posvečajo vse premalo pozornosti, saj velja prepričanje, da pri živalih to ni potrebno.

Vsekakor je najpomembnejša preventiva, s katero lahko preprečimo veliko morebitnih kasnejših zapletov. Navajanje psa na ustrezno prehrano in priboljške, ustrezne igrače ter ustrezna ustna higiena – vsakodnevno ščetkanje -, so načini, s katerimi lahko lastniki že sami preprečijo oz. upočasnijo nastajanje zobnih oblog ali različnih oblik parodontalne bolezni, ki je posledica nalaganja zobnih oblog in posledično umikanja dlesni.

Kadar pa je stanje že prehudo in se pojavijo bolečine, neješčnost, krvavenje dlesni, eventuelno tudi izpadanje zob, se lastniki odločijo za obisk pri veterinarju in pričakujejo takojšnjo pomoč oz. rešitev problema. To je v večini primerov skorajda nemogoče, saj je potrebno stomatološke posege opravljati v splošni anesteziji. Zato svetujemo lastnikom, da se pred obiskom posvetujejo z veterinarjem in se za obisk dogovorijo vnaprej.

Pred posegom je potrebno opraviti vrsto preiskav, kar pa je odvisno seveda od narave bolezni, starosti pacienta itd. Najpomembnejši je temeljit klinični pregled, s katerim se lahko postavi oz. izključi sum na določeno obolenje in določi zobni profil. Z rentgenskim aparatom se zobna obolenja vizualizirajo in natančno locirajo.

Vsi stomatološki posegi se opravljajo v splošni anesteziji, zato se pred posegom že skoraj rutinsko preglejuje tudi kri, da se lahko izvaja ustrezna anestezija in določi ustrezna pooperativna terapija.

Na kliniki imamo na voljo rentgenski aparat za vizualizacijo zobnih obolenj, analizatorja krvi za hematološke in biokemijske preiskave, visokofrekvenčni ultrazvočni aparat za odstranjevanje zobnih oblog in turbinski vrtalnik z vodnim hlajenjem za pripravo kavitet pri plombiranju zob s kompozitnimi materiali ter ultravijolčno svetilko za polimerizacijo dentalnih kompozitnih materialov.

Najpogostejši posegi, ki jih opravljamo pa so diagnosticiranje zobnih obolenj, odstranjevanje zobnih oblog, poliranje, izdiranje ter plombiranje zob in reparacije fraktur čeljusti.

Kljub vsem alternativam, ki jih nudi stroka, pa je še vedno naboljša preventiva, saj je hišnim ljubljenčkom s tem prikrajšana marsikatera bolečina in izboljšana kakovost življenja.