Članki

Vakcinacija psov in mačk

ZAKAJ?

V želji zagotoviti živalim najboljše pogoje za življenje in druženje z nami, moramo poskrbeti tudi za njihovo zaščito pred najpogostejšimi in za njih pogosto tudi usodnimi nalezljivimi boleznimi. Hkrati pa z vakcinacijami zaviramo tudi širjenje človeku nevarnih bolezni v okolju. Dejavniki, ki vplivajo na žival in možnost da zboli, so odvisni od razširjenosti bolezni v okolju, starosti živali ter njeno zdravstveno stanje. Cepimo samo zdrave živali, kajti le te so sposobne popolnega imuskega odgovora in na ta način je učinek cepljenja največji, hkrati pa je pri zdravih živalih manjša možnost pojava stranskih učinkov cepljenja.

PSI

Cepljenje proti steklini je zakonsko predpisano in je obvezno. Cepimo psa med 12. in 16. tednom nato pa nivo protiteles v krvi obnavljamo z vakcinacijo vsako leto, 3 leta zapored. Po 3. cepljenju je ponovitveni interval odvisen od vrste vakcine oziroma navodil proizvajalca.  Za odrasle pse pa velja, da morajo biti vakcinirani 3 zaporedna leta in naprej v skladu z navodili proizvajalca cepiva. Zelo pomembno je, da se držite rokov predpisanih za ponovitvena cepljenja.

Cepljenje proti nalezljivim kužnim boleznim pa je priporočljivo in za živali zelo koristno. Pse cepimo s kombinirano vakcino proti pasji kugi, parvovirozi, hepatitisu, kužnem kašlju in leptospirozi . Z vakcinacijo je potrebno začeti že zelo zgodaj, ko psi dopolnijo 6 tednov,če mati ni bila cepljenja- če pa je bila pa po 8. tednu starosti. Naslednja vakcinacija je čez 3-4 tedne, nato pa cepimo v enakih intervalih do 16 tednov starosti.

Obnovitveno cepljenje je čez eno leto, nato pa so intervali ponovitve cepljenja - za leptospirozo, vsako leto, za ostale bolezni ( pasja kuga, parvoviroza, hepatitis in kužni kašelj) pa ob rednih veterinarskih pregledih, tudi do 3 leta. Pri pseh starejših od 4 mesece pa izvedemo 2 cepljenji v razmaku 4 tednov, nato ponovno cepimo čez 1 leto, obnovitveno cepljenje pa poteka v enakih razmakih kot pri pseh, ki so bili cepljeni že mlajši. 

MAČKE

Tudi muce začnemo vakcinirati s kombinirano vakcino že kmalu po rojstvu. Cepimo jih proti panleukopeniji-mačji kugi in rinotraheitisu, ki ga povzročata herpes in calici virus. Z vakcinacijo začnemo pri 8. tednih in nato nadaljujemo v razmaku 3-4 tedne do dopolnjenih 16. tednov. Naslednje cepljenje se ponovi čez eno leto, nato pa so intervali ponovitve cepljenja, ob rednih veterinarskih pregledih, tudi do 3 leta. Pri mačkah starejših od 16 tednov vakciniramo dva krat v razmaku 3-4 tedne. Cepljenje obnovimo ob dopolnjenem 1. letu, nato običajno po 3 letih.

Cepljenje proti Levkozi (FeLV virus) začnemo po dopolnjenem 10. tednu starosti in ga nato ponovimo čez 3-4 tedne. Revakcinacija sledi po enem letu in nato vsako leto.

Muce, ki z lastniki potujejo po svetu potrebujejo tudi cepljenje proti steklini , cepi se jih lahko po dopolnjenih 12. tednih, nato pa ponavljamo vakcinacijo v letnih intervalih. 

Cepiva proti drugim boleznim niso primerna za rutinsko cepljenjenje, zato je potreben tehten premislek kaj in kdaj cepiti, da je učinek cepljenja večji, kot je samo tveganje za pojav neželjenih učinkov ob ali po vakcinaciji.