Članki

Zakaj pogledamo živali v usta?

Pri pregledu ustne votline naših pacientov se ne omejimo samo na pregled zob in dlesni  temveč posvečamo veliko pozornost tudi ustni sluznici in jeziku, kjer iščemo predvsem novotvorbe, ki žal niso tako redke. Vzroki  nastanka novotvorb so lahko zelo različni, največkrat so genetsko, virusno ali prehransko pogojeni. Rak oziroma tumor lahko škoduje organizmu na dva različna načina. Prvi je neposredni učinek, kot je infiltrativna rast, to je vraščanje v tkivo, kar vodi v izgubo normalne funkcije in metastaziranje (razsejanje) po telesu. Drugi način pa je posredni, kjer prihaja do škodljivih učinkov zaradi produkcije različnih snovi, ki s svojim delovanjem škodujejo organizmu.  

Najpogostejši tumorji v ustih pri psih so maligni melanomi, karcinomi poroženevajočih celic, fibrosarkomi in epulis. Podobne vrste tumorjev se pojavljajo tudi pri mačkah, najpogostejši pa so karcinomi poroženevajočih celic in sarkomi.

Ko spremembo v ustih opazimo, je naslednji korak odvzem vzorca za določitev vrste tumorja, saj se vsak drugače obnaša in temu primerno moramo prilagoditi tudi nadaljno terapijo. Ne glede na vrsto tumorja, pa je najpomembnejše zgodnje odkrivanje sprememb v ustih, saj je le tako mogoče zagotoviti maksimalno učinkovito zdravljenje.